We gebruiken cookies (en verzamelen zekere persoonlijke info) om je van een betere online ervaring te voorzien. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze voorwaarden.
Begrepen
Ras El Hanout
16/03/2023
Indische avond
Pappadums met 3 dipjes: Mangochutney, Citroenchutney en Mowgli Chutney
___
Butter Chicken met naanbrood
___
Indisch stoofpotje van Lams
Mowgli Chutney (recept ohmydish.nl)
Tomaten ontvellen
Snijd de tomaten vervolgens in stukjes. Pel de knoflooktenen en snijd deze fijn. Schil de verse gember en snijd of rasp deze fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de groene chilipepers en snijd deze ook fijn.
Verhit 4 eetlepels neutrale olie in een sauspan en bak 1 eetlepel komijnzaad, 1 eetlepel zwart mosterdzaad en 5 kerrieblaadjes 30 seconden lang.
Bak de gember, knoflook en groene chili nog kort mee en voeg dan de tomaten samen met een halve eetlepel chilipoeder, een halve eetlepel kurkuma en 1 theelepel zout toe.
Bak zo'n 5 minuten lang en roer regelmatig. Plaats de deksel op de pan, zet het vuur iets lager en laat het geheel 15 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de deksel van de pan, zet het vuur middelhoog en laat nog zo'n 5 minuten zachtjes koken.
Citroenchutney (recept ohmydish.nl – reeds gemaakt)
Citroenen à vif snijden
Snijd de partjes vervolgens in kleinere stukjes. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de chilipepers en snijd de pepertjes zo fijn mogelijk.
Meng de citroen en chili samen met 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel venkelzaad en 3,5e theelepel zout. Doe dit bij voorkeur in een glazen of RVS kommetje, het zuur, zout en de kurkuma kunnen andere kommen aantasten.
Dek de kom af met huishoudfolie en plaats hier een theedoek op zodat er geen licht bij kan. Laat dit bij voorkeur 2 dagen zo staan buiten de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken en de citroen lichtjes kan fermenteren. Roer dit 1 tot 2 keer per dag kort door.
Mangochutney (recept uitpaulineskeuken.nl)
1 ui
0,5 chilipeper
1 teentje knoflook
2 rijpe mango’s
1,5 el suiker (evt. extra als je van zoet houdt)
2 el witte wijnazijn
2 plakjes gember
1 kaneelstokje
2 kardemomzaden
2 kruidnagels
Hak de ui, knoflook en peper fijn. Fruit dit aan in een steelpan met een scheutje olijfolie.
Snijd de mango’s in stukjes en voeg dit toe.
Voeg de suiker en witte wijnazijn toe. Wil je het wat zoeter maken? Voeg dan extra suiker toe.
Doe de gember, het kaneelstokje, de kardemom en kruidnagels bij het mengsel.
Laat het geheel ongeveer 20 minuten sudderen.
Verwijder de specerijen en laat de mangochutney afkoelen.
Wil je een gladde chutney? Pureer het dan nog even met een staafmixer.
Serveer de mangochutney met de pappadums.
Butter Chicken met naanbrood
Butter chicken: (eefkooktzo.nl)
Snijd de kipdijfilet in blokjes en doe deze in een ruime kom. Doe hierbij 2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 2 theelepels citroensap, 1 eetlepel Garam Masala en 1 theelepel zout. Meng dit goed door elkaar en zet even apart zodat het kan intrekken.
Snipper vervolgens de uitjes. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan en fruit de uitjes rustig aan tot ze glazig zijn geworden. Voeg vervolgens 2 teentjes fijngesneden knoflook toe en bak deze even mee. Doe er dan 1 eetlepel Garam Masala, 1 theelepel paprikapoeder, een snufje kaneel en 1 theelepel zout bij. Bak dit ook even mee en tot slot doe je er één blik tomatenblokjes bij. Breng dit aan de kook en giet de slagroom erbij. Zet het vuur direct laag en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa.
Als de saus gepureerd is voeg je de kip toe aan de saus. Doe de deksel op de pan en laat dit vervolgens op middelhoog tot laag vuur een minuut of 15 rustig pruttelen tot de kip gaar is.
Zodra de kip gaar is roer je 2 eetlepels roomboter door de saus. Breng op smaak met peper & zout en garneer eventueel met wat blaadjes koriander. Eet smakelijk!
Naanbrood: (leukerecepten.nl)
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg samen in een kom met de yoghurt, een snuf zout, geperst teentje knoflook en 1 eetlepel olie. Hak een paar blaadjes peterselie fijn en voeg ook toe. Kneed dit ongeveer 3 minuten goed door met de hand of met een keukenmachine.
Maak nu een bal van het deel. Bestrooi je werkblad en je handen met wat bakmeel. Verdeel het deeg nu in 4 porties en rol ze uit met een deegroller
Verhit een grillpan of koekenpan zonder olie toe te voegen op middelhoog vuur. Bak het deeg nu gaar in ongeveer ca. 2 minuten per kant. Het deeg kan een beetje rijzen tijdens het bakken. Bestrijk de naanbroodjes na het bakken in met een beetje extra olie.
Tip: voeg ook eens kruiden toe zoals basilicum, oregano of komijnzaadjes aan het deeg.
Indisch stoofpotje van Lams (recept dagelijkse kost)
Ontdooi of bereid de nodige kippenbouillon. Voor dit gerecht kan je ook bouillon maken met lamsvlees i.p.v. kip. De slager kan je daarvoor het gepaste vlees leveren.
Spoel alle groenten.
Snij het vlees in stukken. Vergelijk ze qua grootte met stoofvlees. Laat zeker een deel vet aan het vlees. Dat zal grotendeels wegsmelten tijdens de bereiding en het vet zorgt voor extra smaak.
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klontje boter in.
Kleur de stukken vlees gedurende zo’n 10 minuten goudbruin. Voeg enkel een beetje zout toe tijdens het bakken. Roer af en toe even in de pot. Het vlees hoeft niet gaar te zijn, enkel het korstje is van belang.
Pel de uien en snij ze in kleine stukjes.
Schil de gemberknol, snij ze in schijfjes en vervolgens in piepkleine brokjes.
Pel de look en plet het teentje tot pulp met de zijkant van het lemmet van je koksmes.
Snij de chilipepers in heel kleine stukjes. Wie van pikant houdt, laat de zaadjes in de pepers. Wie liever een mildere smaak wil, haalt ze eruit.
Schep de stukken vlees uit de pot en laat alle braadsappen erin. Zet het vlees even aan de kant.
Laat de pot op een matig vuur staan en stoof daarin de uien, de gember, de chilipepers en de look.
Roer in de pot en voeg er de kruiden aan toe. Begin met garam masala (kruidenmix), het curcumapoeder (geelwortel) en het komijnpoeder. Roer opnieuw en laat alles kort bakken.
Bestrooi de inhoud met wat bloem. Roer nog even in de pot, zodat de bloem even kan meebakken. De bloem zal voor de binding van de saus zorgen.
Voeg het vlees opnieuw toe. Schenk de bouillon erbij en zet het vuur zachter.
Voeg de kokosmelk toe.
Schil de wortels, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in grove stukken. Snij het taaie hartje uit de tomaten en snij ze ongeschild in grove stukken.
Voeg de stukken wortel en tomaat toe. Zet het deksel op de pot en laat het gerecht 90 tot 120 minuten sudderen op een zacht vuur. Controleer tussendoor de gaarheid en roer ook af en toe even in de pot. Intussen kan je de rijst bereiden.
Maak de spinazie schoon in ruim water. (Een harde waterstraal kan de blaadjes kneuzen.) Verwijder de steeltjes van de blaadjes spinazie.
Giet de yoghurt in de pot en roer. De saus zal wat schiften, maar dat hoort zo.
Voeg de blaadjes spinazie toe en laat ze heel even warmte opnemen. De groente is na een minuut al gaar.
Proef en voeg naar smaak wat zout en peper van de molen toe. Roer een laatste keer in de pot.
Serveer de lamsstoofpot met gekookte rijst. (zie bereiding onder)
Strooi wat (gescheurde) blaadjes verse koriander over elke portie gestoofd lamsvlees.
© 2020 jeffkok.be